RULE CLARIFICATION Snooker #1.16
“Breaking with balls missing/not correctly spotted” WPBSA approval: 01.12.2016

Description of the situation:

-The striker made the opening stroke in a frame with the Blue not correctly spotted/missing, or
- the striker made the opening stroke in a frame with swapped Yellow and Green.

Ruling:
- The frame has started,
- the position of the balls remain where they are (except for colours off the table, which shall be spotted

accordingly),
- the next stroke is made from where the cue-ball came to rest (except if off the table, from in-hand).

Explanation:

SECTION 3 THE GAME
3. Mode of Play
(c) The first player plays from in-hand, the frame commencing when the cue-ball has been placed
on the table and contacted by the tip of the cue either:
(i) as a stroke is made; or *
(i) while addressing the cue-ball.**

* (i) defines that the frame has started, as a stroke has been made, where the following rules shall be
applied:

SECTION 3 THE GAME
7. Spotting Colours
(a) A player shall not be held responsible for any mistake by the referee in failing to spot correctly
any ball.
(c) If a stroke is made with a ball or balls not correctly spotted, they will be considered to be
correctly spotted for subsequent strokes. Any colour incorrectly missing from the table will be

spotted:
(i) without penalty when discovered if missing due to previous oversight;

** (ii) defines that the frame has started due to feathering the cue-ball (which is a foul), where the
following rule shall be applied:

SECTION 3 THE GAME

11. Fouls
(d) Any colour not correctly spotted shall remain where positioned except that if off the table it shall

be correctly spotted.

Based on the Rules of the games of Snooker an English Billiards issued by WPBSA in November 2014
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